12 Ocak 2015 Pazartesi

TİRİLİÇE TATLISI




İlk olarak son günlerin modası olan bir Arnavut tatlısı TİRİLEÇE ikram etmek istiyorum mutlaka deneyin yanılmayacaksınız..
Trileçe Arnavutça ' da üç sütlü manasına geliyormuş .Yapımında manda sütü, keçi sütü ve inek sütü kullanılıyor , un ile yapılan hafif bir keki var ve üzerine karamel sosu dökülüyor.


Malzemeler:
• 10 ad yumurta
• 10 yemek kaşığı toz şeker
• 10 yemek kaşığı un
• 1 pk kabartma tozu
• 2 pk vanilya
Şerbeti:
• 1 lt süt
• 500 gr süt kreması
Karamel Sosu:
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 200 ml krema (1 pk)
• 75 gr tereyağ
Veya
• Hazır karamel sosu
Yapılışı:
• Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır , toz şekeri yumurta beyazlarının içine ilave ederek kar haline gelene kadar çırpın , ayırdığınız sarılarıda ekleyip çırpmaya devam edin.
• Sırasıyla un , kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin
• Kek hamuru yağlanmış tepsiye döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk pişirin.
• Kek piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın
• Diğer tarafta süt ve kremayı karıştırıp tencerede biraz ılıtarak şerbeti hazırlayın , çok kaynatılmayacak ısıtılacak
• Kekimiz soğuduktan sonra şerbeti üzerine dökün ve 1-2 saat şerbeti iyice çekmesi için kenarda bekletin
• Karamel sos için ayrı bir tencereye toz şekeri koyun ve eriyene kadar karamelize edin ara ara tahta kaşıkla karıştırın, şeker tamamen eriyip göz göz olunca kaynamaya başlayınca 1-2 dk kısık ateşte tutup ocağı kapatın ve tereyağ ile kremayı ilave edip sürekli karıştırarak şekere yedirin.
• Ilıdıktan sonra tatlının üzerine dökün
Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder